Caracterización de los ácidos grasos de la carne de pato (Cairina moschata)
Characterization of fatty acids in duck meat (Cairina moschata)
Keywords:
Cairina moschata, pato criollo, ácidos grasosAbstract
El objetivo de la presente investigación fue determinar la composición de ácidos grasos en carne de pato. El estudio se desarrolló en la ciudad de Guayaquil-Ecuador. Se seleccionaron patos Muscovy Mejorados y criollos, de ambos sexos entre 10 y 12 semanas de vida. El mayor valor de ácidos grasos saturados fue obtenido de la hembra Muscovy Mejorado con 35,9 %. Entre macho y hembra Muscovy Mejorado no se evidenciaron diferencias. El mayor contenido de ácidos monoinsaturados correspondió a la hembra del pato criollo con 53,2 % que difiere con respecto a los Muscovy Mejorados macho y hembra con valores de 47,7 y 47,7 %, respectivamente y con 39,4 % del macho criollo. Los machos criollos tuvieron el 24,4 % de ácidos poliinsaturados, valor que fue diferente al del resto de aves en estudio.
Palabras clave: Cairina moschata, pato criollo, ácidos grasos.
ABSTRACT
Characterization of fatty acids in duck meat (Cairina moschata)
The aim of this research was to determine the fatty acid composition in duck meat. The study was conducted in the city of Guayaquil-Ecuador. Improved Muscovy ducks and Creole, of both sexes between 10 and 12 weeks of age were selected. The greatest content of saturated fatty acids was obtained from female Muscovy Improved with 35.9%. Between male and female Muscovy Improved no differences were evident. Also the highest value of monounsaturated acids corresponded to female Muscovy duck with 53.2% differs with respect to male and female Muscovy Improved with contents of 47.7 and 47.7%, respectively and 39.4% of male Creole. The Creoles males had 24.4% of PUFA, a value that was different from other birds in the study.
Keywords: Cairina moschata, Muscovy duck, fatty acids.