Evaluation of antioxidant activity of chitosan salts solutions

Authors

  • Mario A. García Instituto de Farmacia y Alimentos, Universidad de La Habana, Calle 222 No. 2317, CP 13600. La Habana, Cuba.
  • Nilia de la Paz Centro de Investigación y Desarrollo de Medicamentos, Ave. 26 No. 1605 e/Boyeros y Puentes Grandes. La Habana, Cuba.
  • Mirna Fernández Instituto de Farmacia y Alimentos, Universidad de La Habana, Calle 222 No. 2317, CP 13600. La Habana, Cuba.
  • Jarol A. Valdés Instituto de Farmacia y Alimentos, Universidad de La Habana, Calle 222 No. 2317, CP 13600. La Habana, Cuba.

Keywords:

chitosan, chitosan acetate, chitosan lactate, antioxidant activity

Abstract

Antioxidant activity of chitosan acetate and lactate obtained from chitin of common lobster (Panulirus aurgus) at industrial scale was evaluated. It was prepared two chitosan solutions at 4 % (w/v), one of them in acetic acid and the other in lactic acid, both at 10 % (v/v). These solutions were spray dried at input/output temperatures of 160/100 ºC. ABTS y DPPH assays were used to determine the antioxidant activity of chitosan solutions and its salts. The values of free radicals scavenging ability of solutions were higher to 30 % without show significant differences (p ≤ 0.05) with the increase of concentration and reaction time, although salts solutions showed higher antioxidant capacity (p ≤ 0.05) than chitosan.

Keywords: chitosan, chitosan acetate, chitosan lactate, antioxidant activity.

Author Biography

  • Mario A. García, Instituto de Farmacia y Alimentos, Universidad de La Habana, Calle 222 No. 2317, CP 13600. La Habana, Cuba.

    Licenciado en Ciencias Alimentarias (2006). Máster en Ciencia y Tecnología de Alimentos (2009). Se desempeña como profesor de Principios de Ingeniería de Alimentos, Conservación de Alimentos y Ciencia y Tecnología de Frutas y Hortalizas en el Instituto de Farmacia y Alimentos de la Universidad de La Habana. Su área de investigación está relacionada con el empleo de productos naturales en la industria alimentaria.

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Published

2014-09-02

Issue

Section

Original articles

How to Cite

Evaluation of antioxidant activity of chitosan salts solutions. (2014). Ciencia Y Tecnología De Alimentos, 24(3), 62-66. https://revcitecal.iiia.edu.cu/revista/index.php/RCTA/article/view/345

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