Propuesta de nueva tecnología para la remoción residual en el Instituto de Investigaciones para la Industria Alimenticia
Proposal for a new technology for residual removal for the Food Industry Research Institute
Keywords:
residuales, efluente, biorreactor de membranaAbstract
El agua apta para el consumo humano es una fuente agotable debido a su incorrecto aprovechamiento, al constante crecimiento demográfico y la contaminación de las fuentes de abasto, entre otros factores. La industria procesadora de alimentos es una de las más contaminantes de las fuentes receptoras donde se depositan los residuales líquidos. Los procesos cárnicos son uno de los más influyentes en el deterioro medioambiental por la agresividad de sus residuales. Por este motivo este estudio propone un cambio tecnológico que mejore la calidad del efluente generado en la remoción residual, sustituyendo la Planta de Tratamiento Residual Convencional (PTRc) por un biorreactor de membrana (BRM), en el Instituto de Investigaciones para la Industria Alimenticia.
Palabras clave: residuales, efluente, biorreactor de membrana.
ABSTRACT
Proposal for a new technology for residual removal for the Food Industry Research Institute.
Water fit for human consumption is an exhaustible source due to its incorrect use, constant population growth and contamination of supply sources, among other factors. The food processing industry is one of the most polluting of the receiving sources where liquid residues are deposited. Meat processes are one of the most influential in environmental deterioration due to the aggressiveness of its residuals. For this reason, this study proposes a technological change that improves the quality of the effluent generated in the residual removal, replacing the Conventional Residual Treatment Plant (PTRc) with a membrane bioreactor (BRM), at the Research Institute for the Food Industry.
Keywords: residuals, effluent, membrane bioreactor.